Έβρος-Αθήνα-Πάτρα-Ηγουμενίτσα – Το τετράγωνο του αίσχους

by sawamix

Έβρος, κέντρο Αθήνας, λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας: Ετσι ορίζεται τα γεωγραφικό τετράπλευρο που περικλείει τα σύχρονο κοινωνικό δράμα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης που έχει πιάσει άβουλη…

την πολιτική διεύθυνση της χώρας, σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα.

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας εκατοντάδες αλλοδαποί επιχειρούν καθημερινά να «αποδράσουν» στην Ιταλία. Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας εκατοντάδες αλλοδαποί επιχειρούν καθημερινά να «αποδράσουν» στην Ιταλία. Συγχρόνως έχει μπολιάσει μέρος του πληθυσμού με ρατσιστικό μένος και τα τρέχοντα γεγονότα στην Ομόνοια και στις ιστορικές πλατείες πέριξ της Πατησίων εκτιμάται ότι είναι η αρχή μιας κατάστασης με συνεχή κλιμάκωση.

Την ίδια στιγμή συνεχείς, πρακτικά ανεξέλεγκτες και μη διαχειρίσιμες παραμένουν οι μεταναστευτικές ροές από την περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων. Οι μεταναστευτικές πιέσεις από τη Βόρεια Αφρική απορροφήθηκαν από την Μάλτα και την Ιταλία, εν μέσω φρικτών υποψιών, αν όχι βεβαιοτήτων, ότι ανεξακρίβωτος αριθμός προσφύγων πνίγηκε αβοήθητος στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το πρόσφατο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες, μέχρι τον Ιούνιο η Ελλάδα θα βρεθεί μεταξύ των χωρών της οποίας οι πολίτες θα αντιμετωπίσουν ζήτημα ελέγχου διαβατηρίων για μετακινήσεις στον ευρωπαϊκό χώρο Σένγκεν. Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ύψωση φράχτη κατά μήκος 12,5 χιλιομέτρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τη διαμόρφωση χώρων πρώτης υποδοχής και κράτησης μεταναστών προς απέλαση είναι σκαλωμένες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Η περίπτωση του φτάχτη βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης των ρηματικών διακοινώσεων με την Τουρκία, ενώ εξελίσσονται οι προδιαγωνιστικές διαδικασίες. Στο μεταξύ, οι μεταναστευτικές ροές από τον Εβρο με άμεση και δρομολογημένη κατάληξη το κέντρο της Αθήνας συνεχίζονται, αφού οι δίοδοι έχουν μετακινηθεί νοτιότερα, απευθείας από το υδάτινο σύνορο, όπως γινόταν και παλαιότερα.

Ο Χρ. Παπουτσής παραδέχθηκε στο συμβούλιο υπουργών την αδυναμία αποτροπής, παρά τη συμμετοχή της Frontex, για την οποία ζήτησε να αναλάβει ρόλο και στις διαδικασίες επιστροφής μεταναστών. Ακόμη ζήτησε να μπει σε διάλογο η Ε.Ε. με την Τουρκία, η οποία ζητεί απελευθέρωση της βίζας των πολιτών της προς την Ευρώπη προκειμένου να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής.

Σχετικά με τη διαμόρφωση των στρατοπέδων σε κέντρα κράτησης, υπάρχουν τρομερές δυσκολίες λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των εξωφρενικών γραφειοκρατικών καθυστερήσεων.

Οπως αναφέρθηκε στη Βουλή, μηχανικοί από πολεοδομίες των αρμόδιων νομαρχιών μετά από αίτηση πριν δύο μήνες δεν έχουν επισκεφθεί ακόμη τους χώρους για σύνταξη στατικής μελέτης (!), που αποτελεί το πρώτο βήμα πριν από οποιαδήποτε μετασκευή κτιρίων.

Τα μέτρα αυτά θεωρούνται αλληλένδετα με την κατάσταση γύρω από τον Αγιο Παντελεήμονα, αλλά και στο ιστορικό κέντρο. Εκεί οι αστυνομικές δράσεις εξαντλούνται στις επιχειρήσεις κατάσχεσης ειδών παραεμπορίου, άνοιγμα αποθηκών και εκτεταμένους ελέγχους μετά και την αποδέσμευση εκατοντάδων αστυνομικών από το «μέτωπο» της Κερατέας. Η εγκατάλειψη , όχι μόνο αστυνομική, της ζώνης του Αγίου Παντελεήμονα και η ανάληψη ρόλου ρυθμιστή από ακροδεξιές ομάδες αποτελεί ηχηρή ήττα δημάρχων, νομαρχών, υπουργών, κομμάτων, οργανώσεων και όσων κράτησαν μονομερείς και αδιάλλακτες στάσεις πίσω από στρεβλές και ανισόρροπες θέσεις.

Πηγή: enet
http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%253A%252F%252Fwww.thebest.gr%252Fnews%252Findex%252FviewStory%252F30861&layout=standard&show_faces=false&width=620&action=like&font&colorscheme=light&height=80

Advertisements