Πάτρα: Eκδήλωση του Δήμου στην μνήμη των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στα Ψηλά Αλώνια

by sawamix

Ο Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με τις Αντιστασιακές Οργανώσεις, πραγματοποίησαν σήμερα 9 Μαΐου και ώρα 12.30 μ.μ., στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, τιμητική εκδήλωση για τη μνήμη των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που απαγχονίστηκαν εκεί…

στις 9 Μαΐου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών, χαιρετισμούς εκπροσώπων Αντιστασιακών οργανώσεων, κατάθεση στεφάνων και αντιστασιακούς ύμνους.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑ

«Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης,
Πέρασαν 67 χρόνια από το θλιβερό Μάιο του 1944 που βύθισε στο πένθος την Πάτρα…
Τότε που οι Ναζί κατακτητές ξέσπασαν την εκδικητική τους οργή οδηγώντας στην αγχόνη του μαρτυρίου 13 Πατρινούς.

Αυτοί οι 13 ήρωες που τιμούμε σήμερα, είναι ένας ακόμη κρίκος στην ατελείωτη αλυσίδα της εκατόμβης και των θυμάτων της Εθνικής Αντίστασης.

Της Αντίστασης που έβγαλε τη χώρα από τον εφιάλτη και της έδωσε όραμα, ελπίδα και πάνω απ΄ όλα θάρρος για να αντιπαρατεθεί με τον ολοκληρωτισμό.

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, δεν πρέπει να τις αντιλαμβανόμαστε σαν την διεκπεραίωση μιας τυπικής υποχρέωσης, αλλά σαν μια διαρκή διαδικασία προβληματισμού και ως μια δεξαμενή διαχρονικών αξιών και μηνυμάτων.

Κανένας τόπος δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του, κανένας λαός δεν μπορεί να οργανώσει το παρόν και να προετοιμάσει το μέλλον του, όταν είναι στερημένος από την ιστορική μνήμη.
Πολύ περισσότερο, αυτό ισχύει στις σύγχρονες συνθήκες που αναζητούμε το δρόμο μας μέσα σε ένα κόσμο πολύπλοκο και αντιφατικό, συχνά δε και απειλητικό.

Δεν αρκεί επομένως να αποδίδουμε μια τυπική τιμή στην Εθνική Αντίσταση 1940-44 πρέπει ακόμα να τη διατηρούμε ζωντανή στη μνήμη μας και να συνάγουμε τα αναγκαία συμπεράσματα.

Και το σπουδαιότερο δίδαγμα βρίσκεται στην ακαταμάχητη δύναμη της λαϊκής ενότητας.

Χάρις στη δύναμη της ενότητας μπόρεσε ο Ελληνικός λαός να ανταπεξέλθει νικηφόρα και στον πόλεμο και στην φασιστική κατοχή και στην πείνα και στις φοβερές διώξεις, τις εκτελέσεις , τους απαγχονισμούς .

Δεν πρέπει ούτε στιγμή να ξεχνάμε ότι τα ηρωικά θύματα, αλλά και όλες οι δοκιμασίες που υπέστη η χώρα μας την περίοδο εκείνη, ήσαν συνέπειες του πλέον βάρβαρου και εξοντωτικού πολέμου που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του φασισμού ενάντια στην ανθρωπότητα.

Και κυρίως δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η μήτρα που γέννησε το φασισμό και τον πόλεμο παραμένει πάντοτε γόνιμη.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή για τους αγωνιστές που τιμάμε σήμερα. Το να μην τους ξεχνάμε.
Το να έχουμε πάντα την σκέψη μας στραμμένη στο δίκιο και την καρδιά μας στραμμένη στον ήλιο.
Να αγωνιζόμαστε για όσα μας αξίζουν και να απαιτούμε όσα μας στερούν.

Να μην αφήνουμε τους άλλους να αποφασίζουν για μας. Να έχουμε το κεφάλι ψηλά απέναντι στους ξενοκίνητους ή στους ντόπιους νάνους που θέλουν να υποδυθούν τους γίγαντες».

http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%253A%252F%252Fwww.thebest.gr%252Fnews%252Findex%252FviewStory%252F30861&layout=standard&show_faces=false&width=620&action=like&font&colorscheme=light&height=80

Advertisements