Μιχ.Μπεκίρης: "Να ξεβρομίσουν τα κόμματα"

by sawamix

Επιμένω στην άποψη που έχω δημοσιοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό πως το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι θεσμικού χαρακτήρα. Έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας του πολιτεύματός μας, τη λειτουργία των κομμάτων, τη σαφή διάκριση των εξουσιών…

Παρά το γεγονός ότι το κομματικό σύστημα συγκεντρώνει την μήνιν των πολιτών, μην παρασυρόμαστε σε ισοπεδωτικές αλλαγές, γιατί η λειτουργία της δημοκρατίας βασίζεται και στηρίζεται στα κόμματα. Μπορεί ο τρόπος λειτουργίας τους και το ανθρώπινο δυναμικό που τα απαρτίζουν να χρήζουν μεγάλων και σοβαρών διορθωτικών παρεμβάσεων. Είναι όμως επικίνδυνο για το μέλλον του τόπου η συλλήβδην καταδίκη των στελεχών των κομμάτων.

Οι ηγεσίες των κομμάτων οφείλουν άμεσα να απομακρύνουν άμεσα όλους όσοι έχουν πλουτίσει και έχουν εμπλοκή σε επιχειρηματικά, εκδοτικά και τηλεοπτικά συμφέροντα. Είναι με λίγα λόγια συμμέτοχοι στην διαπλοκή και κατ΄ επέκταση υπεύθυνοι για τη διαφθορά στον τόπο μας. Αλλοίμονο αν περιμένουμε τις χρονοβόρες δικαστικές αποφάσεις, ή να λειτουργήσουν άμεσα συνταγματικοί και κοινοβουλευτικοί κανόνες όπως είναι η συνταγματική διάταξη περί ευθύνης υπουργών (Ελάχιστοι είχαμε προτείνει την τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος), το πόθεν έσχες που δεν λειτουργεί (Ελάχιστοι δημοσιοποιούμε συνολικά τα πόθεν έσχες μας).

Τα κόμματα πρέπει να δημιουργήσουν ισχυρούς ελέγχους αυτοπροστασίας όπου κάθε περίπτωση «καπνού» θα πρέπει να αποτελεί καμπανάκι. Γι΄ αυτό οι κομματικές ηγεσίες οφείλουν να πάρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για εσωτερικό έλεγχο που θα στοχεύουν στη δύσκολη μεν, εφικτή δε αποκατάσταση των σχέσεων πολίτη και πολιτικής σε επίπεδο ήθους και εντιμότητας που είναι πλέον απαραίτητα όπλα όσων πολιτεύονται.

Κατάντησε το πολιτικό και κοινωνικό μας σύστημα να θεωρεί το αυτονόητο, το να είναι δηλαδή κάποιος πολιτικός έντιμος και ηθικός, πλεονέκτημα και προτέρημα ενώ θα έπρεπε να είναι δεδομένο. Για τις πολιτικές μας επιλογές όλοι μας κρινόμαστε. Στις αρχές και στις αξίες που διέπουν τα πολιτικά πρόσωπα και τα κομματικά στελέχη θα πρέπει να είμαστε αδιαπραγμάτευτοι.

Είναι απαράδεκτο να συμμετέχουν πλέον στα πολιτικά δρώμενα πρόσωπα που έχουν πλουτίσει από την πολιτική, όχι βέβαια από την βουλευτική τους αποζημίωση, αλλά από την χρήση του αξιώματός τους σε επιχειρηματικές και όχι μόνο δραστηριότητες. Τα κόμματα αν θέλουν σίγουρα μπορούν να πληροφορηθούν ποιοι έχουν πλουτίσει, ποιοι έχουν χρησιμοποιήσει τη πολιτική τους ιδιότητα για να αναρριχηθούν στα σκαλοπάτια της διαπλοκής.

Όλοι αυτοί πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν μέχρι να αποδείξουν ότι ο καπνός που υπάρχει σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο δεν προέρχεται από φωτιά. Τα κόμματα και οι ηγεσίες τους πρέπει να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους στη διαφύλαξη αρχών και αξιών που η μη τήρησή τους πρόδωσε την εμπιστοσύνη των πολιτών και πλήγωσε το πολιτικό μας σύστημα. Το στοίχημα για όλους μας πρέπει να είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Γιατί αν υπάρχει εμπιστοσύνη, οι πολιτικές μπορούν να ευοδωθούν. Διαφορετικά η καχυποψία οδηγεί στην πραγματική πτώχευση του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος.

http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%253A%252F%252Fwww.thebest.gr%252Fnews%252Findex%252FviewStory%252F30861&layout=standard&show_faces=false&width=620&action=like&font&colorscheme=light&height=80

Advertisements