Πάτρα: Δημόσια Διαβούλευση για το αμφίβολο μέλλον του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

by sawamix

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, κ.Πέτρος Ψωμάς, η αντιπρόεδρος κ.Έλλη Αργυριάδου και το μέλος του Δ.Σ., κ.Χαριτίνη Καρλιαύτη, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα για την Ημερίδα Δημόσιας Διαβούλευσης με θέμα το μέλλον του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ….

έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

“Επισημοποιούμε σήμερα το ανοιχτό κάλεσμα στην Πάτρα και τους δημότες της για συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση για το Θέατρο, που θα διοργανωθεί στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», το προσεχές Σάββατο 7 Μαϊου, από τις 10 το πρωί.

Κάνουμε διαβούλευση γιατί η φιλοσοφία μας υπαγορεύει -και οι καιροί επιβάλλουν- συζήτηση, συναίνεση και σύνθεση απόψεων. Την κάνουμε δημόσια, γιατί μόνο ακούγοντας όλες τις πλευρές και συζητώντας από κοινού μπορούμε να συν-διαμορφώσουμε πλαίσιο λειτουργίας. Διοργανώνουμε αυτή την ημερίδα τώρα, γιατί η καλλιτεχνική περίοδος 2010-2011 οδεύει στο τέλος της και κάποια κρίσιμα νέα δεδομένα έχουν πρόσφατα διαμορφωθεί.

Όλοι όσοι έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το Θέατρο και θέλουν να καταθέσουν απόψεις, προτάσεις, ιδέες για το μέλλον του Θεάτρου μας είναι προσκεκλημένοι μας και ευπρόσδεκτοι.

Απλώς παρακαλούμε για ρεαλιστικές εισηγήσεις που απαντούν στο νέο πλαίσιο που δημιουργούν τα νέα σημερινά δεδομένα, καθώς παρελθοντολογία ή ευχολόγια δεν θα βοηθήσουν τη διαβούλευση.

Τα σημερινά δεδομένα είναι τα εξής:

1. Το Υπουργείο Πολιτισμού σε πρόσφατη Ημερίδα για τα ΔΗΠΕΘΕ δεσμεύτηκε ότι εντός του 2011 θα καταθέσει νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ από το 2012 και μετά. Αυτό συνεπάγεται από τη μία ασάφεια για το μέλλον του θεσμού, από την άλλη ανησυχία για το πώς ο περιφερειακός ρόλος του Θεάτρου μας θα υπηρετηθεί καλύτερα εντός του νέου πλαισίου.

2. Δυσχερής οικονομική κατάσταση του Δήμου Πατρέων που καθιστά τη χρηματοδότηση του ΔΗΠΕΘΕ δύσκολη. Θυμίζουμε πως ο Δήμος επί χρόνια αποτελεί τον κύριο χρηματοδότη του Θεάτρου μας και είναι σαφές – όπως προκύπτει και από τον προϋπολογισμό του 2011 – πως η δυνατότητα χρηματοδότησης του ΔΗΠΕΘΕ με τα έως τώρα δεδομένα είναι πλέον αδύνατη. Επίσης, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας κουβαλάει σοβαρά οικονομικά βάρη που έρχονται από το παρελθόν.

3. Υποδομές: Η μόνη δεδομένη θεατρική σκηνή μας παραμένει, δυστυχώς, το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» με τα γνωστά προβλήματα. Επιδίωξή μας είναι η χρήση του καθ’ όλη τη διάρκεια της θεατρικής σεζόν. Το ΔΗΠΕΘΕ συζητά με το Δήμο την παραχώρηση ενός θεάτρου στις εγκαταστάσεις Μπάρι, το οποίο στερείται βασικών θεατρικών υποδομών, μπορεί όμως να αξιοποιηθεί ως πειραματική σκηνή. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου έχει ενταχθεί και η επιδιόρθωση και αδειοδότηση του Εργοστασίου Τέχνης.

4. Τη θεατρική περίοδο 2011-2012 συμπληρώνονται 140 χρόνια από την κατασκευή και την πρώτη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου. Επίσης φέτος κλείνει μία 25ετία από την ίδρυση και λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το 1987.

5. Θυμίζουμε την πολιτική κατεύθυνση που αφορά τα ευαίσθητα κοινά της Πάτρας (παιδιά, μαθητές, νεολαία, φοιτητές, άνεργοι, άποροι, ΑΜΕΑ, θεατρόφιλοι και άλλες κοινωνικές ομάδες)

6. Αναγκαιότητα της αξιοποίησης του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού.
Εισηγήσεις καλούνται να κάνουν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, Καλλιτεχνικοί Διευθυντές άλλων ΔΗΠΕΘΕ, συνεργάτες του θεάτρου, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, μουσικοί, ερασιτέχνες της πόλης και όσοι έχουν άποψη για το θέατρο και θέλουν να καταθέσουν τις προτάσεις τους ή τις ιδέες τους επί του συγκεκριμένου πλαισίου.

Οι εισηγητές θα έχουν στη διάθεσή τους δέκα λεπτά προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τις παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. τη σχέση του θεάτρου με την πόλη , τους πολίτες και τους φορείς , την αξιοποίηση των υποδομών , τη φιλοσοφία των μετακλήσεων κλπ.

Στο τέλος των εκδηλώσεων θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση, θα γίνει καταγραφή πρακτικών και κατάληξη στο νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕ , για την περίοδο 2011-2012.”

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στη γραμματεία του θεάτρου.
Τηλ. 2610 623730 και στο e-mail: theat-pat@otenet.gr

http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%253A%252F%252Fwww.thebest.gr%252Fnews%252Findex%252FviewStory%252F30861&layout=standard&show_faces=false&width=620&action=like&font&colorscheme=light&height=80

Advertisements