Πάτρα: Έκλεψαν εκρηκτικά από ναρκαλιευτικό ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι

by sawamix

«Πονοκέφαλο» προκάλεσε στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού η κλοπή εκρηκτικών από το ναρκαλιευτικό «Αύρα», ενώ αυτό βρισκόταν στο λιμάνι της Πάτρας…

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Κόσμος”, η κλοπή των εκρηκτικών έγινε πριν από δέκα μέρες, ενώ την ίδια ώρα διαπιστωνόταν ανάλογη κλοπή στο ναρκαλιευτικό «Αηδών», το οποίο συμμετείχε σε άσκηση στο Σαρωνικό!

Ως δράστες των κλοπών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΝ, φέρονται ένας υπαξιωματικός και δύο ιδιώτες συνεργοί, που τρύπωσαν… στον ειδικό χώρο κάθε πλοίου όπου σε ασφαλισµένα ερµάρια αποθηκεύεται ποσότητα εκρηκτικών (ΤΝΤ και πυροκροτητές), η οποία χρησιµοποιείται για καταστροφή διαβαθµισµένου υλικού ή ακόµη και ολόκληρου του πλοίου αν υπάρξει έκτακτη ανάγκη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΝ, «στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργήθηκαν, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) της Ελληνικής Αστυνομίας, για το περιστατικό της αφαίρεσης υλικών υπονομεύσεως από τα Ναρκαλιευτικά [εκρηκτικά] “ΑΥΡΑ” και “ΑΗΔΩΝ”, συνελήφθησαν χθες ένας 29χρονος Υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και δύο ιδιώτες ημεδαποί, ηλικίας 36 και 48 ετών, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, ο υπαξιωματικός αφαίρεσε τα υλικά υπονομεύσεως, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων μετέφερε στην πατρική του οικία στον τόπο καταγωγής του. Μέρος των υλικών αυτών παρέδωσε, στη συνέχεια, σε συντοπίτη του. Σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα υλικά αυτά.

Η αφαίρεση των υλικών είχε διαπιστωθεί σε τακτικό έλεγχο την Τετάρτη 6 Απριλίου 2011, σύμφωνα με προγενέστερη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Οι τρεις συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για τις, κατά περίπτωση, παραβάσεις σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες, την αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παραβάσεις του νόμου περί όπλων, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Από τις έρευνες δεν προέκυψε σύνδεση με τρομοκρατικές πράξεις ή τρομοκρατικές οργανώσεις».
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, και ανεξαρτήτως αν τελικά οι φερόμενοι ως δράστες συνελήφθησαν, από τις συγκεκριμένες κλοπές εγείρονται πολλά ερωτηματικά ως προς τα μέτρα φύλαξης στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

43 χρόνια στην υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού
Το ναρκαλιευτικό Αύρα Μ-214 (πρώην USS NSC 318) είναι αμερικανικής κατασκευής και είναι ένα από τα ναρκαλιευτικά που παραχωρήθηκαν στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο στρατιωτικής βοήθειας.

Παρελήφθη μαζί με το «Αργώ» στις 21 Νοεμβρίου 1968 στο Ναύσταθμο της Βοστόνης και ανήκει στο στολίσκο ναρκαλιευτικών από την 1η Μαΐου του 1977. Όμοιου τύπου πλοία «Αίγλη ΙΙ», «Αύρα ΙV», «Αλκυών», «Δωρίς ΙΙ», «Δάφνη ΙΙΙ», «Αηδών ΙΙ» , «Κλειώ ΙΙΙ», «Κίχλη ΙΙ», «Κίσσα ΙΙ» και «Πλειάς ΙΙ».

Είναι κατασκευασμένο από ξύλο και αντιμαγνητικά υλικά. Έχει πλήρες εκτόπισμα 370 τόνους, μήκος 144 πόδια, πλάτος 28 και βύθισμα 8,5 πόδια. Για την πρόωση του χρησιμοποιεί δύο μηχανές ντίζελ, ισχύος 380 ίππων. Ο οπλισμός του αποτελείται από 2 πυροβόλα των 20 χιλιοστών και έχει πλήρωμα 39 άνδρες.

http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%253A%252F%252Fwww.thebest.gr%252Fnews%252Findex%252FviewStory%252F30861&layout=standard&show_faces=false&width=620&action=like&font&colorscheme=light&height=80

Advertisements