Πάτρα: Οι θέσεις και οι υποψήφιοι της Συνεργασίας Αυτόνομων Οδοντιάτρων

by sawamix

Στις εκλογές του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, στις 17 Απριλίου, κατεβαίνει η παράταξη Συνεργασία Αυτόνομων Οδοντιάτρων…

Οι υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της παράταξης είναι οι:
Υποψήφιοι για το Δ.Σ.
Γρηγόρης Ηλίας
Δροσόπουλος Βασίλης
Θάμπετ Γιάσερ
Καρατζαφέρη Κωνσταντίνα
Μανώλη Κατερίνα
Μουστάκας Σάκης
Πατσού Ελένη
Σόμπολος Γιάννης
Τριανταφυλλοπούλου Κλεοπάτρα< Υποψήφιοι για Ε.Ο.Ο Δροσόπουλος Βασίλης
Σόμπολος Γιάννης

Υποψήφιοι για εξελεγκτική επιτροπή
Ασημακοπούλου Βάσω

Οι θέσεις και οι προτάσεις της Συνεργασίας Αυτόνομων Οδοντιάτρων
“Στους καιρούς που ζούμε και στο μάτι του «μνημονιακού» τυφώνα, μοιάζει ουτοπικό να διεκδικούμε θετικές αλλαγές για τον οδοντιατρικό κλάδο. Παρ’ όλα αυτά, στο αβέβαιο παρόν και μέλλον που διαφαίνεται, νομίζουμε ότι κάποιες προτάσεις-σκέψεις θα μπορούσαν και προωθητικά να συμβάλλουν και να αποτρέψουν τα χειρότερα.

• Ενιαίος ασφαλιστικός φορέας( Ε.Ο.Π.Π.Υ )

Σύμφωνα με το νόμο Λοβέρδου που ψηφίστηκε πρόσφατα (όμως απαιτούνται πολλές διασαφηνίσεις), θα κληθούν 7.000 οδοντίατροι πανελλαδικά να υπογράψουν σύμβαση για την παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους των ταμείων. Πρέπει να παλέψουμε για ένα δημόσιο φορέα που θα στηρίζεται στην εθελούσια ένταξη σ’ αυτόν όσων συναδέλφων θέλουν, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ικανοποιητικές συνθήκες και αμοιβές εργασίας. Φυσικά, εξυπακούεται ότι δε θα ανεχθούμε συμβάσεις εξευτελιστικές (650€), όπως αναφέρει το μνημόνιο και προωθεί η κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξουν αυξήσεις(όχι κοροϊδία) στο υπάρχον τιμολόγιο του δημοσίου, δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς ούτε την επαγγελματική επιβίωση του μέσου Έλληνα οδοντιάτρου, ούτε την αναβάθμιση της οδοντοστοματολογικής υγείας των Ελλήνων. Να διεκδικήσουμε κατοχύρωση συμβάσεων με τιμές που να ανταποκρίνονται στα πραγματικά και σύγχρονα δεδομένα κοστολόγησης.

• Κλειστά επαγγέλματα

Με το νόμο Λοβέρδου ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο του εξωιατρικού κεφαλαίου στο αντικείμενό μας. Πρέπει να αγωνιστούμε, ώστε οι ερμηνευτικές που χρειάζονται για την εφαρμογή του, να διατηρήσουν αταλάντευτα το 51% στην πλειοψηφία του ιατρικού κεφαλαίου και στις εταιρίες που θα δραστηριοποιηθούν. Επίσης να διατηρηθεί η σύνδεση της άδειας οδοντιάτρου με το πτυχίο του οδοντιάτρου και με τη μοναδική έδρα (τόπο). Σ’ αυτό οι κινητοποιήσεις των δικηγόρων, φαρμακοποιών δείχνουν ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε θετικά αποτελέσματα.

• Ασφαλιστικό

Ζητάμε έλεγχο και διασφάλιση της περιουσίας του ταμείου μας. Αναλογιστικές μελέτες για το Τ.Σ.Α.Υ που να τεκμηριώνουν και να δεσμεύουν τις παρεχόμενες συντάξεις, που πρέπει να είναι αξιοπρεπείς και όχι ελεημοσύνης.

Η καλλιέργεια της συναδελφικότητας, η καταδίκη των ανταγωνιστικών συμπεριφορών, η προάσπιση της επαγγελματικής μας ηθικής και του ρόλου μας ως λειτουργών υγείας πρέπει να είναι κεντρικός άξονας στη δραστηριότητα μας.

Η ψήφος μας, λοιπόν, έχει σημασία. Θέλουμε όμως και την παρουσία του καθενός μας, τη γνώση του, την εμπειρία του, τη συνείδηση του”.

Απευθυνόμενη προς τους οδοντιάτρους η Συνεργασία αυτόνομων Οδοντιάτρων επισημαίνει:
“Για πρώτη φορά η συγκυρία διεξαγωγής των εκλογών στο σύλλογο μας είναι απολύτως ιδιόμορφη. Όχι συνηθισμένα. Η λαίλαπα της απειλούμενης χρεοκοπίας, η καταστροφή που προκαλούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις, η δίνη του πολιτικού κυκλώνα που μαστίζει τη χώρα μας, σφραγίζει δυνατά το «παιχνίδι».

Όλα τώρα πια δείχνουν ότι η υπαγωγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε- Δ.Ν.Τ, έγινε κυρίως για να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των δανειστών μας και να ξαναμοιραστεί η τράπουλα στη χώρα μας για το διεθνές κεφάλαιο και τα εσωτερικά του στηρίγματα ή υποχείρια.

Το μνημόνιο αξιοποιείται για να διαλυθεί κάθε έννοια κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης στη χώρα μας. Ανάμεσα στα άλλα για τους ασθενείς μας και γενικά για τον πληθυσμό αυτό σημαίνει:

• σημαντική μείωση των εισοδημάτων

• ραγδαία και τρομακτική αύξηση της ανεργίας

• αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων που διαμόρφωναν τον κοινωνικό ιστό της χώρας

• συρρίκνωση διαθέσιμων δαπανών για κάλυψη κοινωνικών αναγκών.
Σαν αποτέλεσμα για μας τους οδοντίατρους αυτό σημαίνει

• σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών του μέσου οδοντίατρου

• λεηλάτηση του ασφαλιστικού μας φορέα και κατάργηση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων

• προσπάθεια για πλήρη απελευθέρωση του επιχειρηματικού κεφαλαίου (και του εξωιατρικού), με αποτέλεσμα τη μετατροπή του οδοντιάτρου σε χαμηλόμισθο μισθωτό.

• εξοντωτική αντιμετώπιση της άσκησης της οδοντιατρικής όσον αφορά τη φορολογική επιβάρυνση και έλεγχο.
Καταλαβαίνουμε ότι σε λίγο δε θα μιλάμε μόνο για οδοντιατρική μετανάστευση πολλών, κυρίως νέων συναδέλφων, αλλά και για σοβαρή δυσπραγία πολλών ήδη λειτουργούντων οδοντιατρείων, καθώς και δραματική υποβάθμιση του επιπέδου στοματικής υγείας του ελληνικού πληθυσμού.
Σ’ αυτές τις συνθήκες το προηγούμενο Δ.Σ δεν έπαιξε σχεδόν κανένα ρόλο στην ενεργοποίηση και συσπείρωση των συναδέλφων

• με αλαζονική διάθεση μοίρασε τη θέση του προεδρείου μονοπαραταξιακά από την αρχή της θητείας του

• ταυτόχρονα βάθυνε ακόμα πιο πολύ την αποκοπή του από το σώμα των συναδέλφων, απωθώντας ουσιαστικά ή και εχθρευόμενο πρωτοβουλίες συναδέλφων που ενδεχόμενα θα ήθελαν να εμπλακούν στη δράση του συλλόγου

• έτσι πολλές από τις στοιχειώδεις ενέργειές του οδηγήθηκαν ή σε αναποτελεσματικότητα ή σε καταβαράθρωση ( π.χ ακόμα δε λειτουργεί το site του συλλόγου: Το ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο πνέει τα λοίσθια απαξιούμενο δραματικά. Η σύνδεση του Δ.Σ με τους συναδέλφους είναι σχεδόν ανύπαρκτη.)

Γι’ αυτό σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες συνεχίζουμε την προσπάθεια μας. Για να διαμορφώσουμε ένα αλλιώτικο συνθετικό συσχετισμό. Εξοβελίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία, που απλώς αναπτύσσει σαν θερμοκήπιο την καλλιεργούμενη από πολλές πλευρές αδράνεια των συναδέλφων. Θέλουμε έναν διαφορετικό συσχετισμό στο σύλλογό μας. Για να ψάξουμε πιο αποτελεσματικά τη δράση των συναδέλφων και τη λειτουργία του συμβουλίου.”

http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%253A%252F%252Fwww.thebest.gr%252Fnews%252Findex%252FviewStory%252F30861&layout=standard&show_faces=false&width=620&action=like&font&colorscheme=light&height=80

Advertisements