Πάτρα: Οι εργαζόμενοι στον Τομέα Καθαριότητας θέλουν το ωράριο, αλλά…

by sawamix

Τα σκουπίδια στην Πάτρα μένουν επί ημέρες στους δρόμους για μια άνευ ουσίας αντιπαράθεση μεταξύ των εργαζομένων στην καθαριότητα και της Δημοτικής Αρχής; Σύμφωνα με τους εργαζομένους στην καθαριότητα ναι!

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν νωρίτερα, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, οι εκπρόσωποι τους. Με δυο λόγια οι συνδικαλιστές του κλάδου ισχυρίστηκαν ότι δεν προσέρχονται στην εργασία τους γιατί η δημοτική Αρχή δεν έχει δρομολογήσει μεταφορικό μέσο για την μετάβασή τους στην Ξερόλακκα, την ίδια ώρα που τους έχει κόψει τα οδοιπορικά. Μάλιστα, κατηγόρησαν τη δημοτική Αρχή, ενώ μπορεί να λύσει το πρόβλημα δεν το κάνει γιατί έχει απώτερους σκοπούς.

Ποιοι είναι αυτοί; Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, πίσω από την επίθεση που δέχονται από τη δημοτική Αρχή, κρύβεται η πρόθεσή της να ιδιωτικοποιήσει τον Τομέα Καθαριότητας.

Βέβαια, ο δήμαρχος Γιάννης Δημαράς, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, όταν ρωτήθηκε σχετικά, διέψευσε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά οι εργαζόμενοι επιμένουν. «Αν λυγίσουν εμάς, τότε όλοι οι άλλοι τομείς του Δήμου θα είναι εύκολοι για ιδιωτικοποίηση», σημείωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο πρόεδρος των εργαζομένων στην καθαριότητα Χρήστος Ιατρού.

Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παρακάτω και απαντώντας στο ερώτημα, εάν τα σκουπίδια της Πάτρας έχουν ονοματεπώνυμο – όπως ισχυρίζεται η δημοτική – είπε ότι, σε λίγο καιρό τα σκουπίδια θα ονομάζονται… Μπόμπολας. Εννοώντας σαφώς ότι η καθαριότητα της Πάτρας θα πάει στον συγκεκριμένο επιχειρηματία.

«ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ»
Εάν ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, δηλαδή της μεταφοράς, οι εργαζόμενοι φάνηκαν πρόθυμοι να πάνε για δουλειά, μιας και όπως τόνισαν το κανονικό ωράριο και η πενθήμερη εργασία – που αποφάσισε η δημοτική Αρχή – αποτελούν πάγια αιτήματά τους. «Η κατ’ αποκοπή εργασία είναι σκλαβιά» τόνισαν πολλές φορές οι συνδικαλιστές και δήλωσαν ότι η συγκεκριμένη μορφή δουλειάς τους επιβλήθηκε από τις προηγούμενες δημοτικές Αρχές.

Βέβαια, οι εργαζόμενοι, δήλωσαν πως εάν τελικώς εφαρμοστεί το μέτρο του πλήρους ωραρίου και αυτοί από την πλευρά τους θα τηρήσουν τα νόμιμα. Εκεί δηλαδή, που μέχρι σήμερα το ζητούμενο από την εκάστοτε δημοτική Αρχή ήταν να βγάλουν τη δουλειά ανεξάρτητα από το πόση ώρα θα τους έπαιρνε, τώρα θα ακολουθούν το ωράριό του.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του κ. Ιατρού στο ερώτημα του thebest.gr, εάν τώρα που δεν υπάρχει το κίνητρο της κατ’ αποκοπής εργασίας πως θα είναι οι ρυθμοί εργασίας: «Εμείς θα πηγαίνουμε κανονικά στην εργασία μας, θα κάνουμε ό,τι μας λένε και θα εξαντλούμε το ωράριο. Η Υπηρεσία με τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς θα εξετάζει εάν η δουλειά γίνεται σωστά». Για να συμπληρώσει πως εάν τα απορριμματοφόρα δεν είναι καθαρά και δεν πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τότε οι εργαζόμενοι δεν θα ανεβαίνουν.

«ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΑΣ»
Οι συνδικαλιστές διέψευσαν κατηγορηματικά τόσο ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στην καθαριότητα που εργάζονται τρεις ώρες την ημέρα και πληρώνονται για οχτώ και δέκα, όσο και οι αμοιβές τους φτάνουν τα 2.500 ευρώ το μήνα, χαρακτηρίζοντας τα στοιχεία προβοκατόρικα.

Για το μεν πρώτο ο κ. Ιατρού σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η δημοτική Αρχή λέει ψέματα, ενώ για τις αμοιβές τόνισε ότι παρουσιάστηκαν τριπλάσιες από τις πραγματικές για λόγους εντυπωσιασμού. Προς επίρρωση των λεγομένων τους οι συνδικαλιστές ανακοίνωσαν τη μηνιαία αμοιβή του προέδρου των οδηγών Δημήτρη Τσεμπερλίδη, ο οποίος με 27 χρόνια προϋπηρεσίας λαμβάνει 1.328 ευρώ μισθό και 513 ευρώ για νυχτερινά, Κυριακές και αργίες το μήνα.

«ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΟΥΝ»
Οι εργαζόμενοι βλέπουν πίσω από την απόφαση του δημάρχου να καλέσει σε απολογία όσους δεν παρουσιάζονται στην Ξερόλακκα για εργασία (πηγαίνουν στην έδρα του Τομέα Καθαριότητας στην οδό Μιαούλη), προσπάθεια της δημοτικής Αρχής να τους τρομοκρατήσει. Δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν να περάσει αυτή η τρομοκρατία και καλούν όλους τους εργαζόμενους της Πάτρας να τους συμπαρασταθούν.

Πάντως, οι συνδικαλιστές σήμερα, απέδωσαν σωρεία χαρακτηρισμών προς τη δημοτική Αρχή και τον Γιάννη Δημαρά, αφού τον κατηγόρησαν για «γκεμπελισμό», «σπέκουλα», «προβοκάτσια», «εκβιασμό» κ.ά.

ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα ανακοίνωσαν ότι αύριο στις 10 το πρωί θα καταλάβουν τον δημαρχείο της Πάτρας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της δημοτικής Αρχής. Παράλληλα, ζητούν πέρα από την εξασφάλιση της μετακίνησής τους στην Ξερόλακκα, να τους καταβληθούν οι υπερωρίες των τελευταίων 4 μηνών, προσλήψεις προσωπικού μιας και ο όγκος της δουλειάς τους έχει αυξηθεί ενώ, έχουν συνταξιοδοτούνται συνάδελφοί τους και βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας.

Πηγή: thebest
http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%253A%252F%252Fwww.thebest.gr%252Fnews%252Findex%252FviewStory%252F30861&layout=standard&show_faces=false&width=620&action=like&font&colorscheme=light&height=80

Advertisements