Πάτρα: Καταγγελία των ναυτικών για τους λαθρομετανάστες – "Κινδυνεύει καθημερινά η ζωή μας"

by sawamix

Καταγγελία για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ναυτικοί από τις επιδρομές των λαθρομεταναστών, πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, με επιστολή προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη…

Χρήστο Παπουτσή και Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Ιωάννη Διαμαντίδη, με κοινοποίηση στη Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας (ΔΝΕΡ), στα Λιμεναρχεία Πάτρας – Ηγουμενίτσας και στην ΠΝΟ.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τα κρούσματα βίας που σημειώνονται σε βάρος μελών των πληρωμάτων στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία της γραμμής Πάτρας, Ηγουμενίτσας – Ιταλίας από απελπισμένους μετανάστες, οι οποίοι προσπαθούν και επιδιώκουν διά θαλάσσης να προωθηθούν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

«Ο σεβασμός μας προς τους μετανάστες είναι απόλυτος και αδιαμφισβήτητος, παρά τις όποιες αρνητικές ενέργειές τους, αφού κατανοούμε τις δύσκολες έως τραγικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν στη χώρα μας από την έλλειψη ουσιαστικής μεταναστευτικής πολιτικής.

Όπως επίσης αντιλαμβανόμαστε το διακαή πόθο αυτών των ανθρώπων να βρουν με όποιο δυνατό τρόπο διαφυγή προς χώρες που πιστεύουν ότι πρέπει να εγκατασταθούν και να εργασθούν. Στην προσπάθειά τους αυτή, έχουν επανειλημμένα πέσει θύματα αδίστακτων κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται οικονομικά» τονίζει η ΠΕΝΕΝ.

Τόσο στην Πάτρα όσο και στην Ηγουμενίτσα, όλα τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί διάφορα επεισόδια μέσα κι έξω από τα πλοία, στα οποία έχει τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητα Ελλήνων ναυτεργατών διαφόρων ειδικοτήτων. Η ελλιπέστατη φρούρηση και ο ανεπαρκής έλεγχος των λιμανιών αυτών από τις αρμόδιες αρχές (τόσο μέσα στα λιμάνια όσο και έξω από αυτά) είναι η βασική αιτία για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα πληρώματα των πλοίων.

Πρόσφατα και χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο τραυματισμός και η νοσηλεία σε νοσοκομείο της Πάτρας του μέλους της ΠΕΝΕΝ Κ.Γ από το πλοίο CRUISE EUROPA της MINOAN LINES στις 30/3/2011. Αμέσως μετά έλαβε χώρα και άλλο περιστατικό επίθεσης στο πλοίο IONIAN QUEEN την 1/4/2011, στο οποίο κτυπήθηκε από ανάλογη επίθεση το μέλος της ΠΕΝΕΝ Τ.Φ.

Επειδή θεωρούμε τα παραπάνω ενδεικτικά και πάντως η κατάσταση μπορεί να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις και να κινδυνεύσει άμεσα η ζωή των ναυτεργατών, τονίζουμε την ανάγκη η πολιτεία, η κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα να προστατεύσουν τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των ναυτεργατών μας. Κάθε ολιγωρία, καθυστέρηση μπορεί να έχει τραγικά αποτελέσματα.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες καλούνται και αυτές να αναλάβουν την ευθύνη τους και να μην χρησιμοποιούν τα πληρώματα σαν ασπίδα ασφαλείας και προστασίας των πλοίων. Τα πληρώματα δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα και κανένα λόγο να αντιπαρατεθούν με τους μετανάστες και πολύ περισσότερο να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους».

http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%253A%252F%252Fwww.thebest.gr%252Fnews%252Findex%252FviewStory%252F30861&layout=standard&show_faces=false&width=620&action=like&font&colorscheme=light&height=80

Advertisements