Πάτρα: Την Τετάρτη ξεκινάει ο αποκλεισμός της Ξερόλακας από τους κατοίκους

by sawamix

Τον επ’ αόριστον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Ξερόλακας, αποφάσισαν οι σύλλογοι της περιοχής, μετά τη συνάντηση που είχαν με το Δήμαρχο Πατρέων την περασμένη Τρίτη…

Ο Δήμαρχος ζήτησε επιπλέον εξάμηνη παράταση λειτουργίας του ΧΥΤΑ, ώστε να υπάρξει ο χρόνος για την διάδοχη κατάσταση (δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων – ΣΜΑ), το οποίο όμως οι κάτοικοι της περιοχής δεν αποδέχονται.

Οι εν λόγω Σύλλογοι εξέδωσαν ανακοίνωση γνωστοποιώντας τον αποκλεισμό της Ξερόλακκας, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2011, στις 15:00μ.μ. και καλούν όλους τους Πατρινούς να συμμετάσχουν σε αυτή τους την κινητοποίηση.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Μετά τη συνάντηση εκπροσώπων των Συλλόγων γύρω από την Ξερόλακα με το Δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά στις 5 Απριλίου 2011, οι σύλλογοι συνεδρίασαν εκ νέου την Παρασκευή 8 Απριλίου, μετά από το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες με τη Δημοτική Αρχή.

Ο Δήμαρχος ζήτησε επιπλέον εξάμηνη παράταση λειτουργίας του ΧΥΤΑ, ώστε να υπάρξει ο χρόνος για την διάδοχη κατάσταση (δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων – ΣΜΑ).

Όμως, ο ΧΥΤΑ Ξερόλακας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς υπάρχει πλέον ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσής του, με ότι αυτό συνεπάγεται για την γύρω περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, τα σκουπίδια ρίχνονται πρόχειρα πάνω στο τεχνικό έργο αποστράγγισης, το οποίο δεν έχει σχεδιαστεί να δεχτεί τόσο μεγάλο όγκο σκουπιδιών και αν αυτό καταρρεύσει τα σκουπίδια, μέσω και των ποταμών Καραβά και Μείλιχου, θα πνίξουν το μισό Αρκτικό διαμέρισμα.

Ο όγκος των σκουπιδιών έχει υπερβεί το νόμιμο όριο αντοχής του κατά 34 μέτρα(!) όπως άλλωστε έχει ομολογήσει και ο ίδιος ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και συμφωνούν όλες οι άλλες Δημοτικές παρατάξεις.

Και βεβαίως, συνεχίζεται η παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΑ – της χωματερής καλύτερα – αφού δεν τηρείται κανένας περιβαλλοντικός όρος και η δυσοσμία είναι πλέον αφόρητη, εγκυμονώντας ορατούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων.

Δυστυχώς βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά μπροστά σε ολιγωρία των Αρχών, όπου χρόνια τώρα με τη στάση τους έχουν φέρει τον ΧΥΤΑ Ξερόλακας στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Για τους παραπάνω λόγους αλλά και για να πιέσουμε τις Αρχές και να κάνουμε γνωστό και να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους της Πάτρας για το σοβαρό αυτό θέμα, αποφασίσαμε τον αποκλεισμό της Ξερόλακας από την Τετάρτη 13 Απριλίου 2011 στις 15:00 μ.μ.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΝΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΞΕΡΟΛΑΚΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΑΛΛΑ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»

http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%253A%252F%252Fwww.thebest.gr%252Fnews%252Findex%252FviewStory%252F30861&layout=standard&show_faces=false&width=620&action=like&font&colorscheme=light&height=80

Advertisements